Szokatlan megbízást kaptam egy ifjú hölgytől, Rebekától. :)
Emeletes tortát szeretett volna, amit egy sárba ragadt gumiabroncs
összefröcskölt. :)
A minta fotó, amit kaptam, valójában egy esküvői torta.
Rákeresve többet is találtam esküvői torta gyanánt, természetesen honnan máshonnan,
mint Amerikából származnak, ahol az ötletek kifogyhatatlanok.
Hogy mit képvisel ez a koncepció, ne kérdezzétek, mert nem tudom! :D
A kérésnek eleget téve elkészült a mű.
Az abroncs az őt tartó aljjal együtt, szintén külön kérésre, mókusguba ízt kapott,
mert ez az ünnepelt kedvenc étele.
Az emeletes torta alsó szintje csokis krémmel,
a felső málnás mascarponéval lett töltve.
Szép összsúllyal rendelkeztek.
Az elszállítás pillanatáig stresszeltem, hogy minden jól menjen, ne dőljön el,
a burkolat ne repedjen ki és sorolhatnám a stresszfaktort! :D
Hozzávalók:
1 db 26 cm-es kakaós
1 db 18 cm-es fehér (a 21-22 cm-es recept alapján)
1 db kocka formában sütött fehér, 26 cm-es recept alapján készült
Mákos guba krém:
5 kifli
10-15 dkg darált mák
50 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
2-3 dl tej
2,5 dl tejszín
2 expressz zseléfix
Csokikrém:
2 csokipuding
6 dl tej
18 dkg cukor
25 dkg margarin
kevés rumaroma
Málnás mascarpone krém:
25 dkg mascarpone
friss málna ízlés szerint
vagy 1 kisebb üveg málnalekvár
12 dkg porcukor
1 csipet só
2 dl tejszín
1 cs. expressz zseléfix
Burkolat:
2× 25 dkg margarin
2× 25 dkg porcukor
2×2 kanál hideg víz
ízlés szerinti aroma, pl. rum, puncs, stb.
Ezekből két adag vajkrém készíthető.
Egyik adag az emeletes, egyik az abroncs lekenéséhez elég.
Sár:
5 tábla étcsoki
5 dl tejszín
1 kg fekete unidec
2 kg fehér unidec
ezüst festék vagy por
illetve a fehérbe gyúrt kevés fekete is ezüst színt ad ki,
ha más nem áll rendelkezésünkre.
Sajnos Én bíztam az ezüst porba de nem lett olyan intenzív,
mint vártam de azért csúnya sem lett! :)
Amire még szükség lesz.
kb 8 db hurkapálca
1 kupaknyi kb. 70%-os alkohol
Elkészítés:
A virágokat amiket elképzeltünk rá elkészítjük, hogy száradni tudjanak.
Úgyszintén előre készítjük el a dísztárcsát.
Egy megfelelő méretű kiszúróval vagy bögrével kivágjuk a kinyújtott
fehér vagy szürke unidecből.
Ezt kisebb lyukakkal, formákkal mintázzuk és keményítővel meghintett felületen száradni hagyjuk.
A piskótákat megsütjük a linken található recept szerint.
A gubás krémhez a kiflit lekarikázzuk és a cukrokkal
elkevert felforralt és visszahűtött tejjel megáztatjuk és lecsepegtetjük.
Ha kell a felfogott tejjel ismét meglocsoljuk.
Megszórjuk a mákkal és összekeverjük a mascarponéval.
A tejszínt a zseléfixszekkel felverjük és a habot a gubás krémbe forgatjuk.
Felhasználásig hűtőben tartjuk.
Miután ez volt az első ilyen krémem, egyáltalán ki kellett találnom,
miből és hogyan álljon össze, hogy tortához passzoló legyen.
(Azt a hibát elkövettem, hogy 1 dzsemfixet használtam
de szerencsére túl híg azért nem lett. :)
Az íze pedig remek, szerintem és öcsém szerint legalábbis biztosan! :) )
A csokikrémhez a pudingokat kikeverjük kevés tejben a cukorral,
majd a többi tejhez adva sűrűre főzzük.
Tetejére szorosan folpackot engedünk, így megelőzve a bőrösödést.
A krémet kihűtjük.
Hűlést követően rumaromával ízesítjük,
majd 25 dkg puha margarinnal kihabosítjuk.
A málnás krémhez a kissé pépesített málnát vagy lekvárt a mascarponéba keverjük.
Hozzáadjuk a porcukrot, a sót, majd a zseléfixszel felvert habot is beleforgatjuk.
Az emeletes tortánál a nagyobb lapot 3 felé vágjuk és
betöltjük.
A kisebb lapot ketté vágjuk és szintén betöltjük.
A tortát vajazás előtt mérőszalaggal lemérjük,
hogy tudjuk mekkorára nyújtsuk az unidect.
A puha margarint kikeverjük a cukorral, vízzel és aromával,
majd lekenjük a tortákat, ezzel alapot adva az unidecnek.
Az alsó részt burkoljuk először.
Keményítős felületen, megfelelő méretűre nyújtjuk a burkoló anyagot.
A tortára terítjük.
Elsimítjuk és alját elmetsszük.
A torta egyik felét benedvesítjük,
erre pedig egy vékonyra kinyújtott, fekete masszát helyezünk,
mintha egy terítőt tennénk rá.
Megigazítjuk a széleit, hogy életű hatást kapjunk.
A megfelelő helyre, méretre vágott hurkapálcát szúrunk
és arra ráhúzzuk a felső, előzőleg már beburkolt szintet.
(Előzőleg vajkrémmel adhatunk egy kis plusz rögzítést.)
A torták alját ecsettel benedvesítjük körbe, majd fekete masszából
hurkát sodrunk, amit a torták aljához illesztünk.
Modellező készlet vagy más mintázó segítségével lenyomatot készítünk rá.
A korábban elkészített virágokkal díszítjük.
Alkoholban kikevert ezüst porral átkenjük a fekete részeket és a virágokat.
Az abroncsos tortához elsőként a kocka piskótát kenjük meg egy rétegben.
A kerek lapot lefektetjük.
Egyik kerek szélét levágjuk, hogy egyenes legyen, majd így megnézzük,
lemérjük a közepét és ahova a dísztárcsa jön,
egy méretben a tárcsához illő bögrét odatéve körbevágjuk és kifaragjuk.
A lapot fektetve leszeleteljük.
Sajnos ilyenkor, mikor állítva kell lennie egy kerek lapnak,
nem igazán ajánlatos félbevágva kenni, mert nem ad elég alátámasztást.
A kocka lap közepébe egy a kerek laphoz passzoló mélyedést vágunk.
Ez némileg kitámasztja.
Szeletenként tesszük bele a lapokat, és úgy kenjük.
Amikor már több lapot tettünk és nehezebben áll meg, szúrjunk bele hurkapálcát.
Így nézne ki. :)
A felesleges, súlytól kibuggyanó krémet távolítsuk majd el!
Mérjük le a kereket, kenjük be a vajkrémmel és nyújtsuk ki rá a fekete unidect
és terítsük a tortára, jól rásimítva.
Téglalapokat vágva mintát is készíthetünk a gumira, amit nedves ecsettel rögzítünk.
Csipkézővel is végezhetjük ezt a műveletet, azaz a mintázást.
Nedvesítsük be a középső mélyedésnél és tegyük rá a dísztárcsát.
Ha utólag festjük ezüstre, akkor azt most megtehetjük.
Ha spray-t hasznunk, azt előtte végezzük.
Helyezzük hűtőbe.
Addig az 5 dl tejszínben olvasszuk meg a csokit forralás nélkül,
majd hűtsük vissza sűrű, kenhető állagúra.
Ezután a szögletes lapot kenjük be vele, hullámosítsuk és
nyugodtan pacsmagoljunk, most szabad! :D
A csokiból kenjünk az abroncs aljára, (ez némi tartást is ad szilárdulás után) ,
mintha sárba ragadt volna és a tetejére is kenjünk
egy keveset, ill. hagyjunk a szép emeletes tortánkra is.
Fröcsköljük össze, ahol nem sajnáljuk annyira.
Az elejét nem lett volna szívem! :P
Ezzel készen is vagyunk!
A kihívás végéhez értünk! :D
Fellélegezhetünk!
Egy kis ötletelés a végére.
Nem volt megfelelő mérető szögletes formám,
vagy túl nagy vagy túl kicsi volt.
Kibéleltem alufóliával és ebbe jött a piskóta tészta, mai tökéletesre sült! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése