A tökmaglisztnek van egy áldásos tulajdonsága, álcázásra is használható! ;)
Ha kevés mandulaaromát adunk hozzá pisztácia, ha kicsit többet,
akkor marcipán ízeket idézhetünk lő vele.
Így jöhetett létre az alábbi, egyszerű recept.
Asztalra kitevős, család meg rájárós típusú, gyorsan elkapkodós süti!! ;)
Hozzávalók:
tészta:
25 dkg liszt
12, 5 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 egész tojás
12, 5 dkg margarin
Krém:
2 ek. Batha -porta tökmagliszt
2 tk. mandula aroma
1 ek. cukor
7 ek. víz -ha szükséges tegyünk még,
a lényeg kenhető állagú legyen, de ne folyjon!
továbbá kb. 5 szem dió
olaj a kenéshez
egy maréknyi porcukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk.
20 percre hűtőbe tesszük.
A krém hozzávalóit szintén összekeverjük.
A hűtőben pihent tésztát, alaposan lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. 2 cm-esre)
Megkenjük a krémmel, majd óvatosan feltekerjük.
A rudat a könnyebb kezelhetőség érdekébe, 2-3 részre vágjuk.
Folpackba csomagolva, 30 percre a fagyasztóba helyezzük.
A 30 perc letelte után, 1-1,5 cm -es szeleteket vágunk,
melyet sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, annyi távolságot hagyva,
hogy kényelmesen elférjenek a sütés közben történő növögetés után is! :)
Olajjal megkenjük, majd tört dióval megszórjuk.
Előmelegített sütőben, kb. 175 C°-on világosra sütjük.
melegen porcukorral meghintjük. :)
Tökmagliszt
Hidegen sajtolt tökmag őrleménye. Érdemes sütés-főzéshez ezt használni, ha alacsony szénhidráttartalmú lisztet szeretnénk, de allergiásak vagyunk a diófélékre, és emiatt a mandula- és a gesztenyelisztet nem használhatjuk. A tökmagliszt nagy mennyiségű E-vitamintartalma miatt is jelentős, ami segít kivédeni az érfal betegségeit, a szív- és az agyműködésre is jótékonyan hat, valamint rendszeresen fogyasztva a meddőségi tüneteket is javíthatja mind a férfiak, mind a nők esetében. Terhes nők és kisgyermekek, serdülők számára is ajánlott a tökmagliszt, mivel fontos vasforrás is. Szervezetünk a fokozott növekedés idején több vasat igényel. A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is. Mind íze, mind illata igen jellegzetes, zöldes a színe, elsősorban a receptek lisztmennyiségének harmadát, negyedét váltsuk ki vele. Kenyerek és péksütemények sütésére egyaránt alkalmas, de készíthetünk belőle pogácsát, lepényt is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése