A Jókai-bableves neve Jókai Mór nevét őrzi, mert állítólag az író kedvenc eledele volt, melyet felesége, Laborfalvi Róza készített a számára.
Egy igazán kiadós leves, kedvenc füstölt húsainkkal megrakva.
Ideális bármilyen kelt tésztás finomság "élőhírnökeként" vagy friss kenyérrel főételként :)
Hozzávalók:
50 dkg száraz bab
1 kisebb darab füstölt csülök esetleg sonka (kb. 80- dkg és 1 kg között)
nálunk sonka és füstölt szűzpecsenye került bele
20-30 dkg házi kolbász
1 fej hagyma
3 közepes sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 szelet zeller
só, bors,
A rántáshoz:
liszt, olaj, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika
Csipetke:
1 tojás, só, kb. 10 dkg liszt (vagy kész csipetke)
Tálaláshoz:
aki csípősen szereti, annak egy csapott tk. Piros Arany vagy ugyanennyi Erős Pista
tejföl, esetleg ecet
Elkészítés:
A babot, pár órával az elkészítést megelőzően jól átmossuk szitán keresztül,
majd beáztatjuk hideg vízbe.
A füstölt húsokat is jól átmossuk és áztatjuk, hogy ne legyen sós.
A húst feltesszük vízben és félpuhára főzzük.
Hozzáadjuk a babot és a darabolt zöldségeket ill. az apróra vagy félbe vágott hagymát.
Sózzuk, borsozzuk.
Mikor majdnem kész, belekarikázzuk a héjától megtisztított kolbászt.
Az olajból, lisztből és az apróra vágott fokhagymából rántást készítünk,
melybe a végén, a tűzről levéve, belekerül a pirospaprika is.
Kevés vízzel elkeverjük és a leveshez öntjük, majd az előzőleg elkészített csipetkét is beletesszük és immáron együtt, puhára főzzük.
Még ellenőrizzük, igényel-e után fűszerezést és elzárjuk.
Tipp:
A húsokat egyben vagy darabolva is a levesbe tehetjük, ill. a csonttal rendelkező
húst, főzést követően is kicsontozhatjuk, vagy kockázhatjuk, akár így visszatéve a levesbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése