A zöld paradicsom nyersen fogyasztva TOXIKUS!
Csak megfőzve ill. savanyítva fogyasztható biztonsággal!
Nálunk szerencsére nagyon sok paradicsom terem.
Magot sem kell vennem, mert magától, az elhullott paradicsomok magja után indulnak növekedésnek tavasszal, nekem csupán a sorba palántálás a dolgom.
Van köztük lukullusz, hatalmas, lédús kerek, herendi koktél és sárga koktél is.
Képtelenség annyit frissen megenni, lefagyasztani vagy befőzni, így még zölden is megpróbálom megcsappantani az állományt.
Két dolog is készült belőle, a másikról a következő bejegyzésben írok! ;)
Bármilyen zöld paradicsom megfelel, még a koktél is!
Akár mostani vagy nyár végi is tökéletes a célnak, hiszen utóbbi már nem igen érheti meg, az ősz beköszöntével, hogy érett piros színt kapjon.
Hozzávalók:
3 kg zöld paradicsom
4 dl 10 %-os ecet
1,5 ek. só
15-20 dkg cukor
2 l víz
1 fej hagyma
kb. 6 babérlevél
fél maréknyi szemes bors
fél maréknyi mustármag
aki szereti tehet bele továbbá:
fél maréknyi koriandert
üvegenként egy kevés kaprot és tormát is
Elkészítés:
A paradicsomokat jól megmossuk.
A megtisztított üvegek aljára teszünk némi hagymakarikát és kaprot, majd belesorakoztatjuk a paradicsomokat is.
Lehet egyben, karikázva vagy szeletekben ki, hogy szeretné.
A lé hozzávalóit egy lábasba öntve összeforraljuk, majd óvatosan az üvegekbe ill. a paradicsomokra töltjük.
Késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk a tetejére mindegyiknek, majd lezárjuk és 5-10 percre felfordítjuk az üvegeket.
Nekem egy kicsit több lett, mint 3 kg a leszedett paradicsom mennyisége, így 8 normál üveggel készült és az adag is kicsit módosult, 5 dl ecetre, 4,5 dl vízre, 2 ek. sóra és 25 dkg cukorra. (A fűszerek adagja nem nőtt!)
Ez majdnem 4 kg paradicsomhoz elég alaplé.
Most pihennek feljel lefelé az üvegeim.... Azt szeretném megkérdezni, hogy körülbelül mikorra készülnek el? Mikor bontsam meg az első üveget? Köszönöm
VálaszTörlésNe haragudj de csak most láttam, hogy írtál. Már meglesheted!
TörlésSzeretnem kerdezni hogy kell e kidunsztolni köszi
VálaszTörlés