2013. április 13., szombat

Rakott kalács


Egy különleges, szaftos kalács a fahéj csábító ízével.
Akár a hétköznapokon is ünnepivé varázsolhatjuk vele az asztalt, miközben
a fahéj édes illata lengi be a lakást, meghittséget kölcsönözve annak.
Tésztája a foszlós kalács receptje alapján készült.
Mikor beleharapunk emlékeztet a kürtös kalácsra de
krémes jellege mégis egyedivé varázsolja!
Kedvünkre variálhatjuk, hiszen készülhet kakaóval, dióval, mogyoróval, 
mákkal vagy kókusszal is. :)
A nevét illetően, azért lett rakott kalács,
 hiszen a kis kockák egymás után rakosgatva kerülnek a formába. :)



Egy kis kiegészítéssel szeretnék élni!
Az alábbi receptemnek semmi köze a Rupaner blogon található
Fahájas fátyol recepthez!
Az enyém 2013-ban került elkészítésre és bejegyzésre, a fátyol fantázianéven szereplő 
kalács, pedig 2015-ben.


Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 1/2 kk. só
5 dkg cukor
5 dkg margarin
2 egész tojás
1 1/2 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 tk. vanília eszencia vagy 1 cs. vaníliás cukor



Krém:
3/4 bögre cukor
1 kk. szerecsendió
2 tk. fahéj
6 dkg margarin vagy vaj
(a krémekhez, aki kísérletező típus, egy kevés rum vagy puncs aromát is keverhet! )



Elkészítés:
Langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Közben az átszitált liszthez adjuk a sót és a többi cukrot.
A margarint/vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a vanília eszenciát
vagy vaníliás cukrot és miután kissé kihűlt, a liszthez adjuk.
Mehetnek bele a tojások és az időközben felfutott élesztő is.
Összeállítjuk és jól megdagasztjuk.
Lisztel megszórjuk és letakarva, huzatmentes, meleg helyen megkelesztjük.



Közben elkészítjük a krémet.
Megolvasztjuk a margarint/vajat és hozzákeverjük a cukrot, fahéjat és a szerecsendiót.
Miután legalább a duplájára dagadt a tészta, lisztezett deszkára tesszük, kicsit átgyúrjuk
 és viszonylag vékonyan, téglalap formára nyújtjuk.
Alaposan megkenjük őket a krémmel
(a cukor miatt kanállal egyszerűbb, mint ecsettel) .
Pizza vágóval, 6 egyforma  csíkot vágunk hosszában.
Ezeket egymásra tesszük és újabb 6, lehetőleg egyenlő kockára osztjuk.
( a könnyebb kezelhetőség érdekében megfelezhető a 6 hosszú csík, 
 így 2 oszlop lesz, amiket, 3-3 egyenlő részre kell osztani)

A kockáinkat, margarinnal kikent, kristálycukorral megszórt
 vekni vagy őzgerinc formába rétegezzük.
A maradék krémmel megkenjük a tetejét is és hagyjuk pihenni, kelni.
 20-30 perc elég neki.


Kevés margarint vagy vajat még tehetünk a tetejére, hogy még szaftosabb legyen
a végeredmény.



Majd ezután előmelegített sütőben, kb. 170° C-on,  30 percig sütjük (asló-felső sütés).
(Sütőfüggő, így mindenki saját sütőjét ismerve állítsa be a hőfokot!
Az Én villanysütőm erős, így miután megszilárdult a teteje alufóliával fedtem le,
 amit a sütés vége előtt vettem le.)
Ha a meleg hatására dagadásnak induló lapocskák szökni akarnak, akkor egy
 fakanál segítségével szépen visszatudjuk igazítani, kissé megnyomkodva
 és óvatosságból, egy a vekni forma méretéhez igazodó alufóliát is tehetünk alá a sütő aljára,
 így, ha a "szaft" vagy egy kidagadó kalács darab kipottyanna,
 a sütőnket nem kenjük össze.
Az alufóliát cseréljük, hisz egy idő után a rácseppent fahéjas krém égett szagot áraszthat.
A sütést követően, bár nehéz lesz megállni, hagyjuk hűlni egy kicsit,
azután pedig átmozgatva a formát,  ill. a kalácsot, már könnyen kiemelhetjük.
Önmagában vagy öntetetekkel, pl. sodóval fogyasztjuk.










Foszlós, krémes és finom! ;)



                                                                     

(az első kalácsom fotója 2013)

2 megjegyzés:

  1. Húú, ez istenien hangzik.... már érzem is a fahéj illatát... Ezt ki kell próbálnom!!!! Köszönöm a receptet! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Örülök, hogy elnyerte a tetszésed! :)

      Törlés