2013. április 27., szombat

Feketeerdő torta


Hozzávalók:
Tészta:
kakaós, csoda olajos iskóta

Töltelék és díszítés:
fél l habtejszín
1 üveg meggybefőtt
1 cs vaníliás pudingpor
1-2 ek.  cukor
2 kk. fahéj(a zselébe)
fahéj a tetejére

Elkészítése:
A piskótát elkészítjük, rácson kihűtjük.

A krémhez a meggyet lecsepegtetjük. 
Félreteszünk díszítés gyanánt a tetejére, kb. 16 szemet.
Ha másként díszítjük, vagy burkoljuk , akkor természetesen nem kell félretenni.
A levében elkeverjük csomómentesre a pudingport, 
hozzáadunk 1-2 ek cukrot, a fahéjat, 
 a meggyet és készre főzzük kis lángon, majd hagyjuk hűlni.
A tejszínt  kemény habbá verjük. 
Miután kihűlt a piskóta az egyik lap tetejéből megpróbálunk, egy 1 cm-es karikát levágni.
 Ezt kiszúró forma segítésével kilyukasztgatjuk, 
majd az így kapott formákat félretesszük, ezek lesznek a díszeink a torta tetején.
Természetesen más díszítés esetén ez a lépés is kihagyható! 
Habzsákkal díszítjük a tortát.
2 db-ra lesz szükségünk.
Vagy nagy lyukú díszítőcsővel vagy csak simán, 
megfelelően kivágott zsákkal végezzük, 
a meggyesnél mindenképpen utóbbi ajánlott, hogy a meggy kiférjen! ;)
Az alsó lapot, egy tálcára tesszük. 
Elkezdjük a habzsák segítségével díszíteni a következőképen: 
egy kört írunk le a torta lap szélén( kb 2 cm-es), a habbal, 
amit aztán a megy zselé követ, szintén kör formában.
Még egy kör hab következik, majd a maradék helyre, középen zselét teszünk.
A másik lapot ráhelyezzük az alsó lapra és ismét rétegezzük a tölteléket, de most megfordítjuk a sorrendet. 
Zselé, hab zselé és középre hab. 
Ettől sakktábla formát kap szeletelésnél.
A maradék habot, szépen rásimítjuk a torta külsejére, felül és oldalt egyaránt, majd csillag kinyomó segítségével feldíszítjük a tortánk tetejét.
Nagy mintákat nyomunk, erre helyezzük a kiszúróval készített piskótát, ferdén.
Szitálunk rá egy kevés fahéjat, mielőtt a meggy rákerül.
A nagy minták közé, kisebb mintákat nyomunk, erre jön a meggy.
A közepére zselét teszünk (ha marad) és ízlés szerint még habzsákkal díszíthető a teteje vagy oldala a maradék habból.
Esetleg csíkozhatjuk is az oldalát, mint jelen esetben Én is tettem.




Kiegészítés! 

A fenti torta immáron 3 éves, azóta némi fejlődésen
mentem át a torta készítést illetően! :)
Persze, még mindig van hova fejlődni! 
Azóta az alábbi Feketeerdő tortáim készültek:

 2015

belül:

kívül:


2016




Sokan csokisan készítik a Feketeerdő tortát, 
azaz egy csokis krém réteggel gazdagítják azt. 
Csokipuding elkészítve, rámával kikeverve
( vagy felvert tejszínnel, ha vajas krém nem kedvenc)
Viszont ennek a variációnak már nem Feketeerdő a neve, hanem 
Kirsch torta.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése