2 normál befőttes üvegnyi epres változathoz:
- 1,5 kg eper
- 35 dkg cukor
- 1 citrom leve
- 10-12 bodza tányér (virág ernyő)
- 1 cs dzsemfix
2 kisebb üvegnyi alma-körte változathoz:
- 3 körte
- 3 alma
- 20 dkg cukor
- 1 citrom leve
- 10 bodza tányér (virág ernyő)
- 1 cs dzsemfix
Elkészítés:
- Az epret megmossuk, alaposan átnézzük. A hibákat gondosan eltávolítjuk, a rosszabbakat kidobjuk, ne rontsa később a dzsem minőségét.
- Feldaraboljuk az epret. A cukorral és a citrom levével összekeverjük és 2-4 órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
- Ezután a tetejére teszünk 10-12 előzőleg kicsit megrázott, és óvatosan leöblített bodzatányért úgy, hogy a virágok érintkezzenek az eperrel. Óvatosan belenyomkodjuk. Lefedjük és 12 órát pihentetjük.
- A bodzatányérokat leszedjük róla, átöntjük egy lábasba és tűzre tesszük. Felforraljuk, rászórjuk a dzsemfixet, majd forraljuk kicsit, hogy szuper állaga legyen. Próbaképpen kiskanálnyi mennyiséget egy hideg tányérra cseppentünk. Amennyiben az már kötni kezd, készen vagyunk.
- Sterilizált üvegekbe merjük. Vigyázzunk, hogy az üveg ne legyen hideg, hogy a hirtelen hő ne repessze el! Légmentesen lezárjuk az üvegeket, ha nem sikerül meg kell ismételni, hogy ne lehessen benyomni a fedelét középen. Pár percre fejtetőre fordítjuk. Ezután már mehetnek is a száraz dunsztba, meleg takarók vagy paplan közé, legalább egy éjszakára, ezalatt szépen megköt.
- Az almát és körtét meghámozzuk, feldaraboljuk, majd az epres változathoz hasonlóan járunk el az elkészítés során. A mennyiség természetesen növelhető a hozzávalók arányával egyetemben.
- Amennyiben ragaszkodunk a lekvár variánshoz, úgy az alapanyagokat botmixerrel vagy turmixszal pépesítjük.
Mindenképpen ki szerettem volna próbálni valami bodzás finomságot,
és mivel éppen megérett az első adag eper a kertben,
így erre a variációra esett a választásom.
Azonban több bodzát szedtünk, mint kellett volna, eprünk viszont nem volt több,
így az otthon még fellelhető gyümölcsökből gazdálkodva készítettem 2 kisebb üveg dzsemet,
alma-körte-bodza változatban is.
Azt hiszem, jövőre készül még több variáció is! :)
Mivel nálunk az eper a kertben terem és a bodzát is egy csendes út mentén szedtük, így megközelítőleg tudom megjelölni a költséget. Persze, aki otthon termeszt, legalább saját fogyasztásra, rengeteget megspórolhat!
FONTOS, hogy a közterületen szedett bodza ne legyen közvetlenül főúton,
hiszen az kipufogógáztól szennyezett, illetve figyeljük, hogy tetvektől mentes
növényt tegyünk a gyümölcsre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése