2016. május 22., vasárnap

Fehércsokis hála torta


Kedvenc nagynénémékhez 
gyerek korom óta örömmel megyek látogatóba Miskére. 
Nagy szeretet veszi körbe családomat, ahányszor csak náluk tartózkodunk.
4-5 fogásnál sosem kerül kevesebb az asztalra, a temérdek desszertről 
és a csordultig telepakolt szatyrokról már nem is szólva, amellyel útra bocsájt minket.
Legutóbbi látogatásunk idején ünnepelte 58. születésnapját,
így arra gondoltam, hogy meglepem egy tortával.
Nagy volt az öröme, mert egy ideje már nem volt igazi szülinapi tortája, 
így beletaláltam a dologba! 
Annyira tetszett neki, hogy felvágni sem merte, ezért átadta eme
nemes feladatot.
Miután hazaérkeztünk lelkesen mesélte, hogy a szomszédasszonyának 
is vitt belőle, hogy kicsit dicsekedjen a tortájával.
Azt hiszem ez a torta mindkettőnknek nagy örömöt szerzett! ;)



A torta a szokásos olajos piskótából készült.
 A krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín (pl. hulala)
1 tábla fehércsoki
(ez növelhető még egy táblával)
kevés porcukor, 
szintén kevés tej, vagy tejszín a csoki olvasztásához

Egyéb:
vajrkrém a burkolat alá
kb. 20- 25 dkg vaj/margarin
ugyanennyi porcukor
egy csipet só
esetleg valamilyen aroma, pl. vanília

továbbá megközelítőleg 1 kg burkoló anyag
ízlés szerinti színezők, 


Elkészítés:
A kisült piskótát kihűtjük rácson.
A krémhez kevés tejben vagy tejszínben megolvasztjuk a csokit.
Annyi kell csak bele, hogy keverhető legyen de azért sűrű maradjon.
A megolvadt csokit a mascarponéhoz adjuk. 
Kevés porcukorral ízesítjük és jól összekeverjük.
Ezután a felvert tejszínt beleforgatjuk.
Elég sűrű ez a krém zselatin nélkül is.
Ha valaki nagyon, nagyon stabil krémet szeretne, 
akkor egy fél expressz zselatin fix mehet a tejszínbe felverés közben.
A tortát betöltjük.
Hűtőben lehűtjük.
A vajkrémhez kikeverjük a hozzávalókat és lekenjük a tortát.
Ezután ismét hűtjük.
Végezetül beburkoljuk és díszítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése