Kicsit megakadtam az ötletekkel, hogy mi is legyen az ebéd.
Volt itthon darált hús, tészta és tejszín, melyek kombinációjából
készültem összedobni, valamit,
persze forgatókönyv nem volt még hozzá! :D .
Ennek aztán keresztbe tett, hogy szembejött velem Bakonyi Húsgombóc barátunk! :D
Kislányom nagyon szereti a darált húsból készült ételeket,
első sorban a töltött káposztát, aztán a kedvencek sorában következő bolognait,
ezért úgy éreztem, ezzel a finomsággal bővíthetem a repertoárt és talán nem lövök mellé. :)
Ahogy meglátta a húst, belelkesedett és kis tenyerével már is segítségemre volt, hogy
gombócokká formáljuk, így igazából Övé az érdem! ;)
Hozzávalók:
a gombóchoz
50 dkg sertés darált hús
(nekem a spáros nagyon bejött, nem túl zsíros és árban is baráti,
ált. 500-600 Ft között mozog.
Természetesen ízlés szerint lehet vegyes darált vagy pulyka hús is,
mert van, aki nem eszik sertés húst. )
1 egész tojás
3 közepes gerezd fokhagyma
4 csapott ek. zsemlemorzsa
só, bors,
1 tk.-nyi piros arany
továbbá:
1 közepes fej hagyma
25 dkg csiperke gomba
pirospaprika, olaj, só, bors
és ismét egy tk. piros arany
2 tk. liszt vagy ennek megfelelő keményítő
1 ki kis doboz tejföl
köret:
tészta
vagy nokedli
Tudom sokan nem szeretik a mesterséges ízeket de
még nagyanyáink is használtak ételízesítőt, így az is kerülhet a szaftba,
figyelembe véve az egyéb hozzávalók sótartalmát.
Illetve, ha nagyon sietünk 1 cs. fasírtfűszerrel is ízesíthetjük a húst.
Abban az esetben só, bors és fokhagyma nem kell.
Én előszeretettel használom töltött káposzta és paradicsomos húsgombóc ízesítésére.
Elkészítés:
A húst gyúrjuk be a hozzávalókkal és tegyük félre pihenni.
A szafthoz vágjuk a hagymát apróra és kevés olajon a sóval kezdjük el dinsztelni.
Mielőtt teljesen üvegesre dinsztelnénk, dobjuk rá a tisztított és szeletelt gombát,
és így pirítsuk őket.
Ezután öntsük fel, fűszerezzük pirospaprikával, borssal, piros arannyal,
majd tegyük tartalékra, hogy legyen időnk a húst belesorakoztatni,
melyet tetszőleges méretű gombócokká formálunk közben.
( Azért ne legyen fasírt nagyságú, kisebb méretben gondolkodjunk :) )
Miután az összes gombóc a helyére került,közepes lángon, figyelve rá, főzzük készre.
Mielőtt elzárnánk, keverjük el csomómentesre a lisztet a tejföllel és
habarjuk be vele az ételünket.
Én, hogy tutira menjek és biztos ne legyen csomós, csalok kicsit. :P
Kevés vízben kikeverem a lisztet vagy keményítőt.
Átszűröm és az ételhez keverem és ezután, mikor besürűsödött jön a tejföl.
A tejföl hozzáadása után, egy pillanat múlva el is zárhatjuk.
Tésztával vagy nokedlivel tálalva kínáljuk.
Tipp:
1-2 tk. mustárral feldobhatjuk, ill. használhatunk fehér borsot a fekete helyett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése