Ha gyorsan szeretnénk torta dekorációt de nincs otthon marcipán
vagy nincs kedvünk összeállítani fondant anyagot,
akkor csokiból hamar összeállíthatunk egy kis csokigyurmát.
A képen látható tortára kifejezetten ezt szerettem volna készíteni,
mert az egész egy merő csoki volt.
Hozzávalók:
75 g csoki
1,5 ek méz (nálam pitypang méz)
3 kk. étkezési keményítő
Elkészítés:
A csokit gőz fölött megolvasztjuk , a mézben pedig elkeverjük a keményítőt
(kicsit átmelegíthetjük előtte mikróban a mézet) .
A csoda ezután következik, mert amint hozzáadjuk a mézet a csokihoz,
a csoki összesűrűsödik.
Ezután sütőpapírra vagy szilikon lapra öntjük és hagyjuk kihűlni/dermedni,
Átgyúrjuk, húzzuk, amitől eltávozik a felesleges zsír és szép sima masszát kapunk.
Ajánlatos gumikesztyű használata, hogy kezünk ne legyen állandóan zsíros
és könnyebben tudjunk dolgozni. A kesztyű formázás közben is ajánlatos,
sőt a kesztyűt le is hűthetjük előtte.
Folpackba csomagolva, szobahőmérsékleten tarthatjuk a formázásra váró gyurmát
és szintén folpack között nyújtjuk.
A nyújtás történhet kakaóval megszórt deszkán, hogy ne ragadjon le.
Nagyobb mennyiséggel tortát is burkolhatunk.
Használhatunk ét, tej vagy fehércsokit is.
Használhatunk ét, tej vagy fehércsokit is.
A csokiból köröket szaggatunk, melyeket egy kevés,
hegyes körteformájú csokigyurma köré hajtogatunk de lehet egy kisebb,
félbehajtott kör köré is sorakoztatni.
Végét elmetsszük, hogy a tortára tudjuk ültetni.
A leveleket forma segítségével készítettem.
Hűtés után párásodik de nem esik szét. Ideális számára, ha száraz de hűvös helyen tartjuk.
Ha hűtőbe tesszük mielőtt dolgoznánk vele, akkor idejében vegyük ki.
Kéz meleggel is gyorsíthatjuk a puhulást formázás előtt.
Tipp:
Ha túl lágy, kevés keményítőt utólag is belegyúratunk.
Forma segítségével nem csak virág készíthető!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése