2013. december 14., szombat
Mézeskalács
Kislányom egyik kedvenc sütije, bár nekünk is ínyünkre van.
Tetemes mennyiséget kell készítenem, mert pillanatok alatt kiürül a sütis doboz, a rájáró kis kezek által :)
Az idén nemcsak mázzal díszített, hanem dombornyomott próbálkozások is születtek az első adaggal, sőt az adventi díszünk is mézeskalácsból készült.
Több recept alapján is készíthető, van ahol tejföl is kerül a tésztába, most az egyszerű változatot hozom.
Természetesen, hamarosan a díszítésről is lesz bejegyzés!
Hozzávalók:
50 dkg átszitált liszt
1,5 dl méz
1 tojás
5-7 dkg margarin
1,5 kk. szódabikarbóna
13 dkg porcukor
1 cs. mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
A meleg vagy legalább is szoba hőmérsékletű mézet elkeverjük a puha margarinnal, a porcukorral a tojással és a fűszerkeverékkel.
A lisztet és a benne elkevert szódabikarbonát fokozatosan hozzádolgozzuk, és összeállítjuk.
Hűtőben pár órát pihentetjük, majd 1 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk és különböző mintájú kiszúrokkal elkészítjük a kis sütiinket.
Előmelegített sütőben, sütőpapírra helyezve, pár perc alatt készre sütjük.
A kihűlt sütiket cukormázzal díszíthetjük vagy zárható dobozba helyezzük.
Tipp:
A dobozba helyezett félbevágott alma, segít visszapuhítani a mézeskalácsot :) Ha sütés előtt, szívószál végével kiszúrjuk a sütik közepét, sütés után madzagot vagy szalagot belefűzve, remek kis díszeket készíthettek a karácsonyfára :)
Adventi asztaldíszünk :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése