2013. július 3., szerda

Tökös, mákos, meggyes rétes

Hozzávalók:
1 közepes főző tök
20 dkg darált mák
20 dkg porcukor+ a tálaláshoz, hogy szórni tudjuk
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve és pár kanál meggylé (ha üveges de ez elhagyható)
2 maroknyi mazsola
1/2 üveg meggybefőtt vagy annak megfelelő mennyiségű friss meggy
kevés búzadara
olaj és tejföl a kenéshez
 12-es réteslap


Elkészítés:
A tököt legyaluljuk és enyhén megsózzuk, hogy levet engedjen.
A darált mákot kikeverjük a porcukorral, a citrom héjjal és levével ill. ha van a befőttlével.
Hozzáadjuk a mazsolát majd a kinyomkodott tököst is.
Begyújtjuk a sütőt.
Három réteslapot nedves konyha ruhára terítünk, megkenjük olajjal és a hosszanti szélétől pár centire megszórjuk végig búzadarával vékonyan egy keskeny csíkban.
Arra terítjük a mákos tököt és végig sorakoztatjuk meggyel.
A két végén szintén elhagyhatunk 1-1 cm-nyit, így nem folyik ki a töltelék.

A konyha ruhával megemeljük a réteslapokat és a segítségével feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A többi lappal is így járunk el, összesen 4 rúd lesz a végeredmény.

  A rétesek tetejét olajjal és tejföllel megkenjük, majd kb. 20 perc alatt 
készre sütjük.
Melegen meghintjük porcukorral és szeletelve kínáljuk.

Tipp:
Ha a tök nem olyan zsenge előpárolhatjuk, úgy krémesebb lesz.
A meggy kihagyható és a mazsola is, aki esetleg nem szeretné. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése