Eper dzsem
Igencsak egyszerű!
Hozzávalók:
1,5 kg eper
50 dkg cukor
1 cs. dzsemfix (aki nagyon keményet szeretne, 2 cs.-al is tehet bele, szükség esetén de a dzsemfix elhagyható)
1 kk. citromsav
Elkészítés:
A megtisztított, csumázott epret felkockázzuk, rászórjuk a cukrot és 1 napig hűvös helyen állni hagyjuk.
Ezután egy lábasba öntjük, megszórjuk a citromsavval és feltesszük főni. Platnit tegyünk a lábas alá, először alacsonyabb, majd nagyobb fokozaton főzzük, hogy besűrűsödjön, vigyázva le ne égjen.
Ha szükséges, dzsemfixszel sűríthetjük. Próbát lehet végezni! Egy keveset tálba szedünk, ha kezd kocsonyásodni, akkor jó!
Amint elkészült, megtisztított üvegekbe töltjük, pár percre fejtetőre fordítjuk az üvegeket.
Dzsemesítők használata esetén, ez sem mindig szükséges.
Tipp: A citrom sűrítőanyagként használható lekvárokba, dzsemekbe.
1-2 citrom kifacsart levével gazdagíthatjuk, ekkor, ha savanyúbbnak ítéljük, adhatunk hozzá még egy kevés cukrot.
1,5 kg eper
50 dkg cukor
1 cs. dzsemfix (aki nagyon keményet szeretne, 2 cs.-al is tehet bele, szükség esetén de a dzsemfix elhagyható)
1 kk. citromsav
Elkészítés:
A megtisztított, csumázott epret felkockázzuk, rászórjuk a cukrot és 1 napig hűvös helyen állni hagyjuk.
Ezután egy lábasba öntjük, megszórjuk a citromsavval és feltesszük főni. Platnit tegyünk a lábas alá, először alacsonyabb, majd nagyobb fokozaton főzzük, hogy besűrűsödjön, vigyázva le ne égjen.
Ha szükséges, dzsemfixszel sűríthetjük. Próbát lehet végezni! Egy keveset tálba szedünk, ha kezd kocsonyásodni, akkor jó!
Amint elkészült, megtisztított üvegekbe töltjük, pár percre fejtetőre fordítjuk az üvegeket.
Dzsemesítők használata esetén, ez sem mindig szükséges.
Tipp: A citrom sűrítőanyagként használható lekvárokba, dzsemekbe.
1-2 citrom kifacsart levével gazdagíthatjuk, ekkor, ha savanyúbbnak ítéljük, adhatunk hozzá még egy kevés cukrot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése