Hozzávalók:
500 g leveles tészta
15 dkg dió vagy diótöltelék
10 dkg vaj/margarin
cukor,
(diótöltelék esetén kevesebb kell)
2-3 alma
1 citrom,
vagy 4 kupaknyi citrom eszencia
1 egész tojás
1 tojás sárgája a kenéshez
Elkészítés:
1/2-1 megpucolt almát összekockázunk és egy lábasban a margarinnal/vajjal,
cukorral összefőzök.
Ezután beletesszük a diót, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét vagy az eszenciát.
Mikor kissé meghűlt a tojást is belekeverjük.
A kiolvadt leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk úgy, hogy
kb. 6 egyforma lapot kapjunk (ezek mérete saját ízlésre alakíthatóak, lehet nagyobb, kisebb)
Megkenjük a lapokat a masszánkkal, az oldalsó szélein 1 1/2 cm elhagyva.
Ezeket a széleket visszahajtjuk, kissé lenyomkodjuk
(sütés során lenyílhat de ízén mit sem változtat ;) )
A maradék almát anélkül, hogy megpucolnák negyedekre vágjuk, majd leszeleteljük
a szeleteket pedig a tutajra helyezzük egymás takarásában.(citromsavas vízzel átöblíthető, hogy világos maradjon)
A tutajok szélét megkenjük tojássárgájával, az almát megszórjuk egy kevés kristálycukorral
és 175° C-on (világos) aranybarnára sütjük, hogy a krém ne száradjon ki, erre figyeljünk.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp: Vanília fagyival, joghurtokkal, pudinggal fokozható az ízhatás!
Fahéjhas porcukorral is ajánlanám ill. pirított mandulával.
Elkészítésnél is tehető bele fahéj, rumaroma, mazsola.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése